Ansigtstløft

Fakta

  • En ansigtsløftning (engelsk: facelift), eller rhytidectomy, er et kosmetisk kirurgisk indgreb, der korrigerer synlige tegn på ældning i ansigtet og på halsen
  • Overskydende hud fjernes, og underliggende muskulatur og bindevæv strammes op
  • En ansigtsløftning ændrer ikke dit grundlæggende udseende og stopper ikke aldringsprocessen
  • Arrene efter et ansigtsløft er permanente, men kan som regel skjules af håret
  • Hvor længe resultaterne holder er afhængig af alder, helbredstilstand, arv, hudtype og hvor meget sol huden er blevet udsat for. Et ansigtsløft holder cirka 10-15 år

Hvad er formålet med ansigtsløft?

Kvaliteten og elasticiteten i huden nedsættes, i takt med at vi bliver ældre. De fine rynker og folder i ansigtet bliver dybere, og huden på halsen bliver mere løs. Arvelige faktorer, rygning og overdreven soldyrkelse kan medvirke til, at forandringerne indtræder tidligere. Et ansigtsløft fjerner overskydende hud, og personen opnår et mere ungdommeligt og friskt udseende.

Den mest almindelige årsag til, at mange personer vælger et ansigtsløft, er, at de har hamsterposer (overskudshud langs kæberanden). Det bevirker, at overgangen mellem ansigt og hals bliver mindre markant. Ved et ansigtsløft kan hudoverskuddet glattes ud, så underkæben bliver bedre defineret. Et ansigtsløft har også en foryngende effekt på partiet under øjnene og på furerne fra nederste del af næsen ned mod mundvigene. Derimod påvirkes rynkerne rundt om munden ikke. For at få en fornemmelse af, hvordan indgrebet vil forandre udseendet, kan man prøve at trække huden omkring kæben og kinderne op mod ørene ved hjælp af hænderne. Den overskydende hud, som man har trukket bagud, kan fjernes af plastikkirurgen.

Hvordan foregår operationen?

Under operationen lægges snittet fra området i håret over øret, ned foran øret og rundt om øreflippen, op bag øret og bagud ind i håret. Dette er dog afhængigt af, hvilken type af ansigtsløft der udføres. Ved samtidig fedtsugning af hagen/halsen og opstramning af den mimiske halsmuskel lægges også et lille snit under hagen. I varierende grad løsnes store dele af ansigtshuden fra underlaget frem på kinden og ned på halsen. Den væsentligste del af opstramningen sker i vævet, som ligger under huden (muskelhinderne). Overflødig hud og fedt ved kinderne, hagen, ørerne og nakken fjernes af plastikkirurgen. Ansigtsløft kan kombineres med andre kosmetiske behandlinger, som for eksempel botox. Operationen kan tage 2-4 timer og udføres enten i lokalbedøvelse eller fuld bedøvelse. Hvis det foregår i lokal bedøvelse, får man som regel også beroligende og smertestillende medicin intravenøst, det vil sige gennem drop i en blodåre.

Efter operationen

Efter operationen lægges ansigtet og nakken i bandage. Bandagen skiftes næste dag. Stingene fjernes efter 7-12 dage. Arrene efter et ansigtsløft er permanente, men kan som regel skjules af håret. Hvor længe resultaterne holder er afhængig af alder, helbredstilstand, arv, hudtype og hvor meget sol huden er blevet udsat for. Et ansigtsløft holder cirka 10-15 år.

Bivirkninger

Du kan opleve ubehag og følelsesløshed i en periode efter indgrebet. Ansigtet hæver, bliver ømt og man kan få blå mærker. Vær derfor forsigtig og skånsom mod hud og hår. Smertestillende medicin kan dæmpe ubehaget. De fleste har det bedst med først at vise sig offentligt to-tre uger efter operationen. Påregn at holde to uger fri fra arbejde, hvis du får udført et ansigtsløft.

Mulige komplikationer

Komplikationer er sjældne, men forekommer. I forbindelse med ansigtsløft er der risiko for varigt hårtab, ar og grov hud. Skader på nerver kan helt eller delvist lamme bevægelser af ansigtsmusklerne. Skader på små hudnerver skaber ofte en midlertidig prikkende følelse og følelsesløshed i ansigtet, hvor huden har været løftet fra det underliggende væv. Oftest fortager dette sig i løbet af 6-12 mdr., men meget sjældent ses blivende nerveskader, og måske også lammelse af noget af ansigtsmuskulaturen, så man får noget asymmetri i ansigtet. Blødning og infektion kan forekomme.