Fedtsugning

Fakta

  • Fedtsugning er en behandling, som fjerner lokale fedtdepoter på udvalgte områder
  • Det er blandt de hyppigst udførte kosmetiske indgreb
  • Det er ikke en erstatning for at slanke sig generelt
  • Fedtsugning fjerner kun underhudsfedt og ikke fedt, som ligger indenfor musklerne eller inde mellem tarmene. Fedtsugning hjælper af den grund kun i begrænset omfang mod mavefedme (æbleform)

Hvad er formålet med fedtsugning?

Formålet med indgrebet er at fjerne lokaliserede fedtansamlinger på kroppen, som er vanskelige at få væk gennem diæt og træning. Eksempler på sådanne områder på kroppen er maven, taljen, hofterne, overarmene, lår og knæ. Også uønsket fedt på andre dele af kroppen kan fjernes ved hjælp af fedtsugning. 

Hvordan foregår operationen?

Under konsultationen vil plastikkirurgen sammen med patienten beslutte, hvilke fedtansamlinger der kan fjernes. Hudens elasticitet bliver testet for at se, om der er behov for at fjerne overflødig hud under eller efter indgrebet for eksempel ved operation for løst maveskind. Fedtsugning kan udføres i lokalbedøvelse eller i fuld narkose. Plastikkirurgen injicerer saltvand iblandet adrenalin, som er karsammentrækkende, samt evt lokalbedøvelse. Derefter suges fedtet ud gennem flere små snit i huden ved hjælp af et rør med sugemekanisme. Der suges fra forskellige huller i forskellige retninger for at fjerne fedtceller fra flere fedtlag i kroppen, og for at gøre det så jævnt som muligt.

Fedtet opsamles med det injicerede saltvand i en beholder. Når tilstrækkelig med fedt er suget ud, syes åbningerne igen. Det kan være fristende at bede plastikkirurgen om at suge så meget fedt ud som muligt, men hvis der suges for meget ud, kan det blive meget vanskeligt at korrigere eventuelle ujævnheder senere. Det vigtigste er ikke, hvad der suges ud, men hvordan det man har efterladt, ser ud. Det kan tage alt fra en til tre timer. Fedtsugning kan udføres i lokalbedøvelse eller i fuld narkose.

Efter operationen

Efter operationen får du en kompressionsbandage, som du skal anvende i 2-6 uger. Dette gøres for at undgå ujævnheder og løsthængende hud. Oftest fjernes trådene efter 7-14 dage.

Resultater

Hvis du holder din vægt, kan resultatet vare i lang tid. Der bliver nemlig ikke dannet nye fedtceller, som erstatter dem, som plastikkirurgen har fjernet. Men det udelukker ikke muligheden for, at du får mere fedt på kroppen – størrelsen af hver enkelt tilbageværende fedtcelle kan øges.

Fedtsugning er ikke et alternativ til diæt og træning. Det er ikke en slankemetode og heller ikke en behandling mod appelsinhud. Den kirurgiske teknik fjerner kun underhudsfedt og ikke fedt, som ligger indenfor musklerne eller inde mellem tarmene. Fedtsugning hjælper af den grund kun i begrænset omfang mod mavefedme.

Bivirkninger

Du vil normalt opleve hævelser og misfarvninger i tiden efter indgrebet. Smertestillende medicin kan reducere ubehaget. Hævelserne er værst de første 1-2 uger, men kan vare i op til 8 uger. Misfarvningerne svinder som regel efter et par uger. De fleste er tilbage i let arbejde efter en til to uger. Tung aktivitet som vægtløftning, løb eller aerobics bør undgås den første måned. På den anden side bør du heller ikke sidde stille hele dagen. Gåture kan forhindre blodpropper i benene. Det kan tage 1-3 måneder og nogle få gange et år, før du får det endelige resultat af fedtsugningen. I løbet af denne tid kan du massere de behandlede områder for at udglatte eventuelle ujævnheder. Arrene er som regel små og svinder af sig selv over tid.