Ansigtstløft

Fakta

  • En ansigtsløftning (engelsk: facelift), eller rhytidectomy, er et kosmetisk kirurgisk indgreb, der korrigerer synlige tegn på ældning i ansigtet og på halsen
  • Overskydende hud fjernes, og underliggende muskulatur og bindevæv strammes op
  • En ansigtsløftning ændrer ikke dit grundlæggende udseende og stopper ikke aldringsprocessen
  • Arrene efter et ansigtsløft er permanente, men kan som regel skjules af håret
  • Hvor længe resultaterne holder er afhængig af alder, helbredstilstand, arv, hudtype og hvor meget sol huden er blevet udsat for. Et ansigtsløft holder cirka 10-15 år

Hvad er formålet med ansigtsløft?

Kvaliteten og elasticiteten i huden nedsættes, i takt med at vi bliver ældre. De fine rynker og folder i ansigtet bliver dybere, og huden på halsen bliver mere løs. Arvelige faktorer, rygning og overdreven soldyrkelse kan medvirke til, at forandringerne indtræder tidligere. Et ansigtsløft fjerner overskydende hud, og personen opnår et mere ungdommeligt og friskt udseende.

Den mest almindelige årsag til, at mange personer vælger et ansigtsløft er, at de har hamsterposer (overskudshud langs kæberanden). Det bevirker, at overgangen mellem ansigt og hals bliver mindre markant. Ved et ansigtsløft kan hudoverskuddet glattes ud, så underkæben bliver bedre defineret. Et ansigtsløft har også en foryngende effekt på partiet under øjnene og på furerne fra nederste del af næsen ned mod mundvigene. Derimod påvirkes rynkerne rundt om munden ikke. For at få en fornemmelse af, hvordan indgrebet vil forandre udseendet, kan man prøve at trække huden omkring kæben og kinderne op mod ørene ved hjælp af hænderne. Den overskydende hud, som man har trukket bagud, kan fjernes af plastikkirurgen.

Hvordan foregår operationen?

Under operationen lægges snittet fra området i håret over øret eller foran øret og rundt om øreflippen. Dette er dog afhængigt af, hvilken type af ansigtsløft der udføres. I varierende grad løsnes store dele af ansigtshuden fra underlaget frem på kinden og ned på halsen. Den væsentligste del af opstramningen sker i vævet, som ligger under huden (muskelhinderne). Overflødig hud og fedt ved kinderne, hagen, ørerne og nakken fjernes af plastikkirurgen. Ansigtsløft kan kombineres med andre kosmetiske behandlinger, som halsløft, brynløft og øjenlågsoperation. Operationen kan tage 2-4 timer og udføres i fuld narkose.

Efter operationen

Efter operationen lægges ansigtet og nakken i bandage/ansigtskorset for at holde det i stand. Bandagen/ansigtskorsetten skal bruges i mindst 2 uger, hvis andet ikke er aftalt med kirurgen. Stingene er selvopløslige og fjernes ikke af kirurgen. Arrene efter et ansigtsløft er permanente, men kan som regel er arret ca 2.5 cm og kan skjules af håret. Hvor længe resultaterne holder er afhængig af alder, helbredstilstand, arv, hudtype og hvor meget sol huden er blevet udsat for. Et ansigtsløft holder cirka 10-15 år.

Bivirkninger

Du kan opleve ubehag og følelsesløshed i en periode efter indgrebet. Ansigtet hæver, bliver ømt og man kan få blå/gule mærker. Vær derfor forsigtig og skånsom mod hud og hår. Smertestillende medicin kan dæmpe ubehaget. De fleste har det bedst med først at vise sig offentligt to uger efter operationen. Påregn at holde to uger fri fra arbejde, hvis du får udført et ansigtsløft.

Mulige komplikationer

Komplikationer er sjældne, men kan forekomme. I forbindelse med ansigtsløft er der risiko for varigt hårtab, ar og grov hud. Skader på nerver kan helt eller delvist lamme bevægelser af ansigtsmusklerne. Skader på små hudnerver skaber ofte en midlertidig prikkende følelse og følelsesløshed i ansigtet, hvor huden har været løftet fra det underliggende væv. Oftest fortager dette sig i løbet af 6-12 mdr., men meget sjældent ses blivende nerveskader, og måske også lammelse af noget af ansigtsmuskulaturen. Blødning og infektion kan forekomme.