Næseoperation

Fakta

 • Næseplastik kan enten være:
  • en operation af næseskillevæggen eller
  • en operation af den ydre næse
 • Skillevæggen bliver opereret, for at man bedre kan trække vejret gennem næsen 
 • Den ydre næse bliver som regel opereret af kosmetiske grunde
 • I nogle tilfælde, kan det være nødvendigt at udføre begge operationer samtidigt for at opnå et godt resultat  
 • Efter næseplastik er der en række forholdsregler, man skal overholde
 • Man kan have smerter og hævelse et stykke tid efter operationen 

Hvad er formålet med næseoperation?

Man kan være medfødt eller følge af en skade have en stor, skæv eller deform næse som kan være generende, at man vælger at få en næseoperation. Det kan være kombineret med indvendig skævhed af næseskillevæggen. Ofte er der kun en skævhed af skillevæggen. Skæv næseskillevæg kan også give nedsat passage af luft gennem et eller begge næsebor og kan i udtalte tilfælde medvirke til, at der danner sig skorper, eller man får bihulebetændelser. Næseoperationer er et af de mest populære kosmetiske indgreb. Der er lige mange mænd som kvinder, der vælger at få en næseoperation.

Hvordan foregår operationen?

Kosmetiske næseoperationer er komplicerede indgreb, og kirurgen tilpasser sine teknikker til den enkelte operation. Der er to operations metoder. Den mest traditionalle metode er “klap-op” hvor snittet ligges udvendigt på næseskillevæggen. Den nyere metode er “lukket” næseoperation, hvor alle snit er indvendigt i næsen uden nogen snit udvendigt. Næseoperation kan være en operation af næseskillevæggen eller en operation af den ydre næse. Det kan også være nødvendigt at udføre begge operationer samtidigt. En næseoperation kan både udføres i en kombination af lokalbedøvelse og beroligende medicin eller i fuld narkose. Operationen tager 1-3 timer, afhængigt af hvor meget der skal laves om. Herunder om der både skal ændres på næsebenet og næsebrusken.

Efter operationen

Efter operation af næseskillevæggen opsætter man ofte en plade af silikone på hver sin side af næseskillevæggen for at støtte den. Efter operation af den ydre næse har man som regel også have en ydre skinne eller blot et stramt plaster på for at beskytte og støtte næsen. Har du fået foretaget en operation af den ydre del af næsen, hvor næseskelettet er blevet mejslet op, kan du få blålig hævelse som kan brede sig. Den blålige hævelse kan derfor komme til at dække området omkring øjnene udover næsen. Det skyldes, at der siver blod ud under huden omkring operationsområdet. Du skal regne med, at der drypper lidt blod og klar væske fra næsen, indtil silikonepladerne er fjernet. Det er normalt. Du kan bruge gaze eller lommetørklæder til at tørre det væk, der drypper fra næsen. De første 12 timer efter operationen kan du med mellemrum holde en ispose over øjnene og kinden for at nedsætte risikoen for hævelse. Dog ikke så meget, at du får frostskader. Lig gerne højt med hovedet (flere puder) eller hele overkroppen, hvis du har en elevationsseng, for at mindske hævelsen. Det er ikke ualmindeligt at have smerter efter en operation. Aftal med næsekirurgen, hvilken behandling mod smerter du skal have.

Bivirkninger

Tag det med ro en uges tid. Hvil dig og undgå fysiske anstrengelser. Vær sygemeldt. Undgå at pudse næse den første uge. Hvis næseskelettet er opereret, skal du bruge briller med forsigtighed den første uge. Du kan evt. tape brillerne til panden og undgå tryk mod næseryggen. Efter at den ydre skinne/plaster er fjernet, vil næsen være hævet et stykke tid. Hvis der er blevet gjort omfattende korrektioner af næsen, kan det tage mindst 6 uger, før du får et endeligt indtryk af, hvordan næsen vil komme til at se ud. Og det kan tage 6-12 måneder før alle hævelser forsvinder. Efter enklere indgreb, f.eks. korrektion af en skæv næseskillevæg alene, får næsen efter 1 eller 2 uger sin sædvanlige form. Når silikonepladerne i næsen er fjernet, kan det være nyttigt at skylle eller spraye næsen med saltvand 4-5 gange om dagen. Eftersom du ikke kan pudse næse i flere uger efter indgrebet, vil saltvandet bidrage til at rense og holde næsehulen fugtig. Du kan evt. selv lave saltvand ved at blande 1 skrabet teske fint salt i ½ liter vand, eller du kan købe saltvand på apoteket. Efter 2 uger kan du begynde at være mere fysisk aktiv, blot det ikke er kontaktidræt, som skal undgås i 6 uger. Undgå at løfte tunge ting de første 2 uger efter operationen. De første 6 uger efter operationen bør du prøve at undgå at næsen bliver stødt eller trykket på

Tag kontakt til læge hvis

 • Det bløder kraftigt eller vedvarende med frisk rødt blod
 • Der ud over de første par dage, bliver ved med at løbe en stor mængde klar vandig væske fra næsen, eller hvis der løber væske med saltsmag ned i svælget
 • Du får dobbeltsyn eller synsforstyrrelser
 • Du får svært ved at bevæge eller lukke øjnene, eller hvis du får øjensmerter 
 • Feber over 39°C eller tiltagende hævet, varm, øm og rød næse
 • Stivhed eller smerter i nakken eller svækket bevidsthed