Brystforstørrende operation

Fakta

  • Ved en brystforstørrelse anvendes brystimplantater til at øge størrelsen af brysterne eller genoprette brystvolumen
  • Brystforstørrelse er en af de mest populære kosmetiske kirurgiske operationer. Man anslår, at ca. 30.000 danske kvinder har silikone i brysterne i dag
  • De brystimplantater, der anvendes i dag, er meget holdbare. Man kan forvente en holdbarhed på mindst 10 år og sandsynligvis betydeligt længere
  • En ny metode til at man også kan øge størrelsen af brysterne er med ens eget fedt (lipofilling)

Hvad er formålet med brystforstørrelse?

Formålet med operationen er at få større bryster ved at indsætte proteser/implantater, for det meste af silikone, eller ved at fylde ens eget fedt ind (lipofilling). Silikoneproteserne består af en tykkere, ydre skal af silikone, som enten er fyldt med saltvand eller silikonegel eller en kombination. Der findes mange forskellige typer brystimplantater. Brystimplantater kan bruges til at forandre faconen på brysterne og evt. til at rette asymmetri på brysterne. De anvendes også i vid udstrækning til at rekonstruere brystet efter sygdom (brystkræft).

Hvad er silikoneimplantater?

Silikone kan forekomme som væske, gelé, skum eller et gummiagtigt materiale. Silikone egner sig godt som implantat, da det i ringe grad reagerer med kroppens væv. Samtidig har silikone i geléform en konsistens, som ligner brystvævets. De nyere typer silikoneimplantater er mere faste, og selv ved revner i implantatet vil silikonen ikke flyde ud. Silikone-brystimplantater fremstilles i mange former og størrelser, hvilket i langt højere grad har gjort det muligt at tilpasse behandlingen til den enkelte kvindes behov. Der er både dråbeformede ogrunde silikone-implantater. Runde implantater er mere fortrukne, da dråbeformede implantater kan rutere placering med årene. Implantaterne fremstilles i forskellige højder og bredder for at efterligne brystets naturlige form. Vi bruger mærket Motiva i runde implantater.

Hvordan foregår operationen?

Operationen foregår ved, at der lægges et snit i huden. Det hyppigste sted er i furen under brystet, men det kan også foregå rundt om brystvorten, eller i armhulen. Derefter tildannes en lomme, hvor implantatet kan placeres. Brystimplantater af silikone vil være runde. De lægges ind under brystkirtlen for det meste under den store brystmuskel. Sårene lukkes lagvist i 2-3 lag. Snittet vil være ca 5 cm langt. Det er muligt at kombinere brystforstørrelse med brystløft. Operationstiden er 1-2 timer og udføres under fuld narkose.

Implantatstørrelsen aftales mellem patienten og plastikkirurgen inden operationen, men man vil blive frarådet at vælge en størrelse, som ikke passer til proportionerne, da lommen i brystet har en vist volume den kan indtage. Implantat over 500 ml er årsag til hænge bryster efter kun få år og kan være grunden til nye ar “anker-ar” ved foretagelse af en brystløft operation.

Efter operationen

Efter indgrebet anbefales det ofte, at man anvender en operation-BH i 6 uger og derefter en sports-BH i 3 måneder. I denne periode skal man undgå overdrevne løft. Man kan begynde at arbejde igen efter en uge, hvis der er tale om kontorarbejde eller lignende. Sportsaktiviteter bør undlades i 4-6 uger efter operationen.

Alle brystoperationer giver ar i større eller mindre grad. Arrene bør ikke udsættes for sol eller solarium i et år, da det kan medføre pigmentforandringer, der kan gøre arrene mere synlige.

Bivirkninger

Efter operationen vil brysterne være ømme og hævede. Ubehaget vil aftage efter ca. 14 dage og sandsynligvis forsvinde efter tre uger. Det er ikke usædvanligt med nedsat følelse i brystvorterne i 1-2 måneder. Hos de fleste normaliseres det efter 1-3 måneder, men kan hos enkelte være varigt. Ammeevnen påvirkes som regel ikke, medmindre man anvender snittet ved brystvorten.

Kvinder med silikoneimplantanter har ikke øget risiko for brystkræft eller bindevævssygdomme, men der er beskrevet en let øget risiko for en sjældenorm for lymfekræft.

Mærkbare protesekanter kan også opstå, særligt hvis implantatet ligger over brystmusklen, derfor anvender vi det altid under. Det vil vise sig som rynker eller små buler omkring brysterne, hvis du er meget tynd, og specielt når du står fremoverbøjet.