Brystreduktion

Fakta

  • Brystreduktion er en kosmetisk operation, som skal reducere størrelsen på brysterne ved at fjerne hud, fedt og kirtelvæv
  • Derved kan man lindre det ubehag, der kan være forbundet med alt for store bryster, og opnå en bryststørrelse, som er proportional med kroppen
  • Hvis du tager på, eller hvis du oplever hormonforandringer, kan brysterne vokse igen
  • Med tiden vil der opstå slaphed i brystvævet, som forandrer brysterne

Hvad er formålet med brystreduktion?

Formålet med operationen er at reducere størrelsen og forandre formen på brysterne til det ønskelige. Store og tunge bryster hos kvinder kan give ryggener, nakke- og skuldersmerter. Kvinder med store bryster kan også føle sig utilpasse ved at vise sig offentligt og ved fysisk aktivitet. 

Mænd kan få forstørrede bryster (gynækomasti) på grund af hormonforstyrrelser, overvægt, sygdom eller medicin. Tilstanden er som regel ufarlig, men det kan være skæmmende for mænd at have brystdannelse, og operation for mandlig brystdannelse er relativ hyppig.

Hvordan foregår operationen?

Det er hovedsageligt mængden af fedt, som bestemmer, hvor store dine bryster er. Ved en brystreduktion fjernes derfor uønsket fedt sammen med overflødig hud og dele af brystkirtlen. Plastikkirurgen foretager et snit omkring det mørke område ved brystvorten. Derefter går snittet lodret ned og langs den naturlige fold under brystet. Plastikkirurgen fjerner overflødig hud, fedtvæv og kirtelvæv fra brystet. Brystvorten med tilhørende nerver og blodårer flyttes op til sin nye position. Huden sys igen og brystet er løftet, formindsket og har fået en ny form. Der kan evt. lægges dræn i brystet under operationen. Drænene fjernes typisk efter 1-2 dage. Brystreduktion tager fra to til fire timer. Det foregår under fuld narkose.


Mænd med forstørrede bryster (gynækomasti), får i sjældne tilfælde fjernet overskydende hud. Ofte fjernes fedtet fra brystet med liposuction-teknikken (fedtsugning). Det foregår under fuld narkose.

Efter operationen

Du bør regne med at holde to ugers fri fra arbejde efter en brystreduktion. Tunge løft og fysisk aktivitet bør du undgå i 4-6 uger efter operationen. Det er vigtigt med en special-BH eller sports-BH, som støtter brysterne i denne periode. Dette er for at give det bedst mulige kosmetiske resultat. Stingene vil være selvopløslige og skal derfor ikke fjernes.

Arrene bør ikke udsættes for sol i et år. Solbadning kan gøre arrene mere synlige. Alle brystoperationer giver ar i større eller mindre grad, men ved brystreduktioner bliver arrene næsten altid synlige. Arrene bliver pænest, hvis man anvender tape i minimum 3 måneder. Det kan tage et år, før arrene er helt modne og bløde.

Resultater

Du får mindre bryster og resultatet regnes som permanent, dog med forbehold for de naturlige aldringsfænomener der altid vil forekomme med tiden. Men hvis du tager på, eller hvis du oplever hormonforandringer, kan brysterne vokse igen. Hos mænd kan brug af anabolske steroider øge størrelsen på brysterne. Hvor gode resultaterne bliver, er afhængig af formen og størrelsen af dine bryster før operationen.

Bivirkninger

Det er hyppigt at få rødlige ar på brysterne og nedsat følelse i brystvorterne efter brystreduktion. Specielt ved store reduktioner er der stor risiko for nedsat eller ingen følelse i brystvorten og i det mørke område omkring brystvorten. Nedsat evne til at amme efter brystreduktion er en hyppig bivirkning.