Hårtransplantation

Hvad er formålet med hårtransplantation?

Graden af hårtab bestemmes af bl.a. forhold som arvelig disposition og alder, og er faktorer der indgår i planlæggelsen af behandlingen. Nogle mister blot håret i en større eller mindre plet (måne), andre bliver fuldstændig skaldede. Der er nemlig forskel på hårrøddernes følsomhed overfor det mandlige kønshormon fra person til person og hvor på hovedet de sidder. Mest følsomme er typisk håret på issen, og mindst hårene i nakken.

Hvordan foregår operationen

Hårtransplantation udføres normalt i lokalbedøvelse med tilskud af et beroligende middel. Patienten skal på behandlings dagen have foretaget almindelig hårvask. Før operationen foretages på klinikken desinfektion af hovedbunden og håret. Der findes forskellige teknikker og derfor også forskellige procedurer, når en hårtransplantation udføres. Ved alle teknikker hentes håret fra nakken eller evt. siderne. Dog kan man med FUE-teknikken også bruge kropsbehåring til transplantationen. Det er dog ikke altid, at dette egner sig til at sidde oppe på toppen af hovedet, da det ikke er af samme kvalitet. De der gør teknikkerne forskellige findes i den måde, man udtager de enkelte follikulære enheder. Ved FUE udtrækker man for eksempel enhederne (af 1-4 hår) direkte ud af hovedbunden ved hjælp af nogle fine instrumenter (evt Sapphire) og en operationskikkert. Herved undgår man altså de lange snit, som man både får ved FUT og Mini-mikrografting, og som i sidste ende også giver et langt ar.

Resultat

En hårtransplantation er permanent. Den vil altså holde resten af livet. Ikke alle de transplanterede hår vil klare flytningen, men 85-95% kan forventes at overleve og fortsætte væksten. Da der bruges levedygtige donorhår, vil disse hår efter transplantation vokse videre som normalt. Dette skyldes at hårene stammer fra steder i hovedbunden, hvor skaldethed ikke vil forekomme. Hårene bevarer derimod deres levedygtighed og egenskaber efter hårtransplantationen, og det er netop dette der skaber den vellykkede og permanente hårtransplantation. Med det nye teknik vi bruger vil arret efter operationen næsten ikke kunne ses. Ved FUE vil man få meget små ar på størrelse med et knappenålshul, som ofte ikke ses, hvis man har lidt hår i nakken.

Komplikationer

Som ved alle kirurgiske indgreb kan en hårtransplantation også indebærer komplikationer. En af de mest almindelige bivirkninger er såkaldt ’shock loss’, som betyder, at man mister hår, der ellers er sundt, i en kort periode efter hårtransplantationen.
Årsagen til shock loss er ukendt, men det menes at skyldes hårsækkenes reaktion på belastningen som opleves i forbindelse med en hårtransplantation. Andet er hævelser i hovedbunden og panden: som kan dæmpes med medicin. Kløe: hvilket kan medføre dannelse af skorper, hvis man klør eller kradser. Yderligere hårtab: flere år efter hårtransplantationen, hvor det transplanterede hår bliver siddende. I dette tilfælde kan man enten fjerne det transplanterede hår eller transplantere yderligere hår