Fedtsugning

Fakta

  • Fedtsugning (liposuction) er en behandling, som fjerner lokale fedtdepoter på udvalgte områder
  • Det er blandt de hyppigst udførte kosmetiske indgreb
  • Det er ikke en erstatning for at slanke sig generelt
  • Fedtsugning fjerner kun underhudsfedt og ikke fedt, som ligger indenfor musklerne eller inde mellem tarmene. Fedtsugning hjælper af den grund kun i begrænset omfang mod mavefedme (æbleform)

Hvad er formålet med fedtsugning?

Formålet med indgrebet er at fjerne lokaliserede fedtansamlinger på kroppen, som er vanskelige at få væk gennem diæt og træning. Det udføres også for at give kroppen former (hourglass body). Eksempler på fedtsugnings områder på kroppen er hals, mave, talje, ryg, hofter, overarme, lår, lægge, knæ og mandlig bryst.

Hvordan foregår operationen?

Under konsultationen vil kirurgen sammen med patienten snakke om hvilke fedtansamlinger der fjernes og tegne op på områderne. Hudens elasticitet bliver testet en ekstra gang for at se, om der er behov for at fjerne overflødig hud under eller efter indgrebet for eksempel ved operation for løst maveskind. Plastikkirurgen injicerer saltvand iblandet adrenalin, som er karsammentrækkende. Derefter suges fedtet ud gennem flere små snit i huden, ved hjælp af et rør med sugemekanisme. Der suges fra forskellige huller i forskellige retninger for at fjerne fedtceller fra flere fedtlag i kroppen, og for at gøre det så jævnt som muligt. Fedtet opsamles med det injicerede saltvand i en beholder. Når tilstrækkelig fedt er suget ud, syes åbningerne som er ca 1 cm igen med enkelte suturer (tråde). Fedtsugning kan udføres i lokalbedøvelse men i fleste tilfælde gøre vi det under fuld narkose og det kan tage fra en til tre timer. Det kan være fristende at bede kirurgen om at suge så meget fedt ud som muligt, men hvis der suges for meget, kan det skabe ubalance og blive farligt for kroppen. Det vil også være meget vanskeligt at korrigere eventuelle ujævnheder senere. Man skelner imellem sundt og usundt fedt, stopper med sugningen når man er nået til det usunde fedt. Man kan typisk fjerne 70% af det behandlede fedtdepot. Sundhedsstyrelsen i Tyrkiet har retningslinjen, at man max må fedtsuge 5 liter fedt i alt på en omgang.

Efter operationen

Efter operationen får du en korset (kompressionsbeklædning), som du skal anvende i 3-6 uger. Meningen med kompressionen er at undgå ujævnheder og løsthængende hud, det vil også holde øget væskeansamling væk fra området. Suturene (trådene) er selvopløslige og skal derfor ikke fjernes. Du vil normalt opleve hævelser og misfarvninger tiden efter indgrebet. Hævelserne er værst de første 1-2 uger, men kan vare i op til 8 uger. Misfarvningerne svinder som regel efter par dage. De fleste er tilbage på let arbejde efter en uge. Tung aktivitet som vægtløftning, løb eller aerobics bør undgås den første måned. Du bør ikke sidde stille hele dagen. Gåture kan forhindre blodpropper i benene og mindske væske ansamlingerne. Det kan tage 1-3 måneder og sjældent et år, før du får det endelige resultat af fedtsugningen. Arrene er som regel små og bliver mindre synlige over tid. Hvis man holder vægten, kan resultatet vare i mange år, men ikke evigt.

Komplikationer

Hvis din hud har dårlig elasticitet, vil den hænge mere end normalt. Denne overflødige hud kan fjernes af kirurgen samtidig med fedtsugningen eller ved en senere operation. Fedtsugning er generelt en sikker operation, men komplikationer kan opstå ved al kirurgi. Sjældent kan du risikere brune ar, infektion, skader på nerver, ujævnheder og følelsesløshed i det behandlede område. Følelsesløsheden vil i de fleste tilfælde forsvinde over nogle måneder. Fedtsugning indebærer også en lille risiko for at få væske i lungerne (lungeødem), blodprop i lungerne, blødninger, væsketab, hjertesvigt og skade på indre organer. Jo mere omfattende fedtsugningen er, desto større er risikoen, derfor fedtsuger vi ikke mere end det lovlige og ønsker patientens forståelse.