Øjenlågsoperation

Fakta

  • Øjenlågsoperation, eller blepharoplastik, er et kosmetisk kirurgisk indgreb, der mindsker tunge øjenlåg og giver et forbedret og mere friskt udseende
  • Hvis øjenlågene er så tunge, at de hænger ned foran pupillerne, så kan operationen også hjælpe på synet
  • Der skelnes mellem to typer af øjenlågsoperationer, øvre og nedre. Øvre øjenlågsoperationer laves oftere end nedre
  • Komplikationer er sjældne
 
 

Hvad er formålet med øjenlågsoperation?

Øjenlågsoperationer fjerner tunge øjenlåg og poser under øjnene ved at fjerne hud og væv fra øvre og nedre øjenparti.

Hvordan foregår operationen?

Øvre øjenlågsoperationer laves væsentlig oftere end nedre øjenlågsoperationer. Der foretages for det meste et snit i en hudfold over øjet. Overflødig hud og måske muskulatur og fedtvæv bliver derefter fjernet for at modvirke tunge, hængende øjenlåg. Øjenlågsoperationer kan enten udføres enkeltvis eller i kombination. Såret syes med en tynd tråd. Ved en nedre øjenlågsoperation behandles poser under øjnene ved at fjerne fedtvæv. Der foretages et snit på indersiden af øjenlåget eller lige under øjenvipperne. Derved skjules arrene bedst muligt. Også her kan overflødig hud fjernes. Øjenlågsoperationer tager omkring en time, evt. mere, afhængig af hvor mange øjenlåg der skal behandles. Det foregår som regel i lokalbedøvelse. Der bruges selvopløslige stinger.

Resultater

De fleste er meget tilfredse med resultatet. Området omkring øjnene vil ofte være misfarvet og hævet i 1-2 uger. Det hjælper at sove med hovedet højt samt at køle øjenomgivelserne med kolde kompresser. Du vil muligvis have behov for at bruge salve og øjendråber i en kort tid efter operationen. Efter 1-2 dage er du i stand til at se TV. Selvom resultatet efter en øjenlågsoperation er langvarigt, vil øjenlågene begynde at hænge igen, når du bliver ældre. 

Bivirkninger

Det kan være fornuftig at bruge et par store mørke solbriller i tiden efter operationen. Øjnene kan være mere lysfølsomme og føles tørre, men det vil fortage sig efter nogle uger. Kontaktlinser kan du ikke anvende før efter en måned. Du bør regne med at tage fri 5-10 dage, hvis du skal have foretaget en øjenlågsoperation. De blå øjne forsvinder efter et par uger, men du bør undgå aktiviteter, som øger blodtrykket – for eksempel tunge løft.

Mulige komplikationer

Ligesom med al anden kirurgi er der en vis risiko forbundet med at få foretaget en øjenlågsoperation. Komplikationer kan opstå, men forekommer sjældent. De hyppigste komplikationer er blodudtrædninger i huden omkring øjnene, tørhed i øjnene som typisk forsvinder efter nogle uger, nedsat følsomhed af øjenvipperne, som også fortager sig, infektion og manglende evne til at lukke øjnene.